Корнелия Нинова: С Бюджет 2016 народът ще обеднява и ще живее по-зле от тази

Nov 19, 2015 Новини БСП в медиите 0 28748

Хората догодина ще обедняват още повече, спрямо тази и ще го разберат още през февруари

„Хората догодина ще обедняват още повече, спрямо тази и ще го разберат още през февруари“. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ. Като част от причините за това тя посочи новите данъци, които ще трябва да плащат хората – данък „Градина“, нови винетки, акцизът на цигарите. „Доходите са замразени т.е. със същите пари хората  ще трябва да покриват повече разходи. Има нов дълг от 5 млрд. лв, който на всеки българин се пада по 720 лв.“, каза още тя. Нинова поясни, че през бюджета за ДОО гражданите ще имат задължения и за по-високи осигуровки, защото се вдига минималната заплата. „Народът ще обеднява и догодина ще живее по-зле от тази“, категорична е тя.

Народният представител обясни, че дефицитът за 2016 в НОИ расте, спрямо 2015г. „Пенсиите ще бъдат увеличени по Швейцарско правило с 2 лв. и ефектът за сериозно увеличаване на пенсиите го няма“, допълни тя. Според нея има отрицателен ефект – от 2016 г. ще се изискват два месеца повече за стаж и възраст, за да може хората да се пенсионират. „Оценяваме тази пенсионна реформа като негативна и неприемлива“, подчерта Нинова.


Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРЯ поясни, че с вдигането на минималната заплата хората ще внасят по-високи осигуровки за безработица. „Догодина е заложено, че от безработица ще вземат от хората в повече 2.5 млн. лв. Ако държавата не иска да им помага, поне им дайте това, което си взимате от тях. От майчинството ще приберат в повече 8.5 млн. лв. в хазната“, каза още тя.


Нинова е на мнение, че няма заложени и никакви реформи. „През бюджета се правят политики. Това не е счетоводство, а този бюджет показва, че няма визионерство какво ще се случва с държавата. Финансите се сриват, производство и икономика няма, хората ще обедняват“, заключи Корнелия Нинова.