Иван Иванов: Продължаваме да инвестираме в здравеопазването

Окт 21, 2015 ШУМЕН Новини Избори 0 1613

Кандидатът за кмет на Шумен от БСП се срещна с медици

"Във вашите среди аз съм само пациент, но имам визия какво трябва да е отношението на общината към здравеопазването. При всички случаи общината ще продължи да инвестира в него", увери кандидатът за кмет на БСП Иван Иванов медиците от ДКЦ-1 на среща в тяхната заседанелна зала днес.
Проблемите в това общинско медицинско звено бяха изложени от хирурга д-р Янко Димов, който е и кандидат за общински съветник в листата на социалистите. Той набеляза няколко направления, по които ще работи екипът на Иван Иванов, ако след 25 октомври поеме управлението на общината.
Работещите в ДКЦ-1, което е изцяло общинска собственост, настояват за щатно окомплектоване на всички лекарски кабинети с медицински сестри. Нужно е според тях и оптимизиране на администрацията на здравното заведение. Настояват и за бързи мерки навреме да се оборудва отделение за т.нар. еднодневна хирургия, която излиза от болниците и отива в доболничната помощ. "За целта е нужно в поликлиниката да се устрои операционна зала и 4-5 легла за следоперативно лечение. Ако не направим това бързо, няма да можем да сключим договор с касата и конкуренцията ще ни изпревари", отбеляза д-р Димов. 
Според него са наложително да се въведе нов обем дейности за пациентите, като се привлекат специалисти по урология, хематология, гастроентерология, каквито в момента в ДКЦ-1 няма. "Нужна е и стриктна реогранизация на регистратурата в поликлиниката. Тя е лицето на здравното заведение и хората там трябва да са усмихнати и компетентни, за да не се създава напрежение в кабинетите. Ако на регистратурата не те упътят добре, после и професор да те прегледа, все тая", категоричен беше д-р Димов.
Иван Иванов се съгласи, че общината в известна степен е длъжник на общинското ДКЦ-1, защото досега е инвестирала повече в МБАЛ-Шумен,и заяви, че отношението трябва да е пропорционално. Работещите в ДКЦ-1 все пак не забравиха да благодарят на общината, че получиха модерния рентгенов апарат от закритата белодробна болница и че той им върши добра работа. От новия кмет те искат да им купи стерилизационен апарат, защото сегашният бил от Втората световна война и чужденците го мислели за фурна.