Атанас Мерджанов от БСП: На 25 октомври ще проличи гневът срещу дясната политика на ГЕРБ

Окт 19, 2015 ШУМЕН Новини Избори 0 1616

Ако Иван Иванов стане кмет, никой шуменец няма да плаща "данък градина"

"Кампанията започна необичайно тихо и с твърдения от страна на ГЕРБ, че победителят е предизвестен. Връщам лентата в преддверието на тази кампания - ГЕРБ направиха всичко, за да сломят инициативността, мотивацията и мобилизацията на своите политически опоненти. Отказите на няколко наши кандидати не бяха плод на някаква тяхна морална съпротива, а най-просто административен, корпоративен и нескрит полицейски натиск." Това каза на пресконференция в Шумен Атанас Мержданов, зам.-председател на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията, който дойде да подкрепи кандидата за кмет Иван Иванов в изборната битка от името на цялото централно партийно ръководство. 
По думите на Мерджанов, Иван Иванов превъзхожда в пъти кандидата на ГЕРБ по професионални, граждански и морални качества. "Убедено го казвам. По време на заседания на вътрешната комисия аз почти не съм чувал изказване от г-н Христов, затова не си представям как един човек, славещ се с нелегитимност по отношение на общественото присъствие, би управлявал възлова община като Шумен", каза Мерджанов. Той сподели, че от няколкото срещи в Шумен се е убедил, че хората и бизнесът в града са впечатлени от Иванов и, че приемат добре заявката му да управлява с обществени съвети и да разкрие експресен фронт-офис за предприемачи в общината. "Трудно ми е да посоча какви изобщо са програмните намерения на нашите опоненти. Хората са взискателни. Може на пръв поглед да изглеждат активни, но в оставащите 5-6 дни ще има силно преобразуване на народната воля и гняв, които гледаме от година насам. Любомир Христов е продължение на политиката на ГЕРБ на централно равнище, а тя е дясна, с орязване на всички социални плащания, включително на полицаите и военните", прогнозира Атанас Мерджанов.
Според него тихо се развиват и процесите по купуването на гласове. "Дано тази практика вече да е забравена по българските земи, но няколкото случая с предварително раздадени бюлетини и засечени телефонни разговори ме карат да се съмнявам до последно какви ще бъдат действията на ЦИК, на органите на изпълнителната власт и на МВР", усъмни се депутатът. Той обаче е оптимист, че до 25 октомври БСП в Шумен ще мобилизира  всичката подкрепа, която е получавала и преди за своите кандидати за убедителен резултат. 
Кандидатът за кмет Иван Иванов благодари за подкрепата и сподели, че също е приятно изненадан от начина, по който протича кампанията му, от срещите с бизнеса и с хората в града и в селата. "Добре се приема тезата ми за по-прозрачно управление на общината с обществени съвети, която от години се опитвам да наложа. Срещам подкрепа и от браншовите организации. Хората задават въпроси, на които аз и кандидатите за общински съветници даваме конкретни отговори, а това е истински диалог. Само съжалявам, че не можем да влезем в открит дебат с основния ми опонент, но г-н Христов се скри, а има неща в неговата програма, които много ме тревожат и трява да се дадат отговори", каза Иванов.
Той настоява, че за пречиствателната станция парите трябва да дойдат от държавата и информира, че от 16-милиардния заем са заделени пари за такава, но не в Шумен, а в Ямбол. "Защо депутатът от ГЕРБ не се пребори за тези пари. Ние бяхме осигурили пари за проектиране, но Близнашки си ги прибра. Така постъпи и с парите за старческия дом", припомни Иван. По отношение на чистотата на въздуха и спирането на ТЕЦ-а: "Имаме вече интерес от инвеститор, който ще прави локални газови инсталации в старите абонатни станции", информира кандидатът.
Той подчерта, че сегашният кметски екип оставя за следващия 52 млн. лв. за различни проекти - реални пари. "Държа кандидатите да посочват източника за финансиране на онова, което обещават да направят", заяви Иванов и даде пример с обещаната от ГЕРБ спортна зала с 4000 места, която ще струва 25 млн. лв., но досега никой не е казал откъде ще дойдат парите. "И аз мечтая за такава зала, но пари за нея в държавния бюджет не са заложени, а в европейските програми не предвиждат. Затова ние засега обещаваме реално изпълнимото - ремонт на съществуващите в Шумен спортни зали", каза Иван Иванов.
Той обърна внимание на готвения от правителството нов данък - т.нар. данък градина, с който ще се облагат дворовете на хората. Ставката е от нула до 2%. "Готов съм отсега да се подпиша, че ако аз съм кмет, ставката на този данък за Шумен ще бъде нула. Общината няма да забогатее от вашите дворове и градини", зарече се кандидатът под № 8. "Целта е да спечелим в Шумен и според чутото и видяното досега, вероятността градът да бъде управляван от кмет от БСП, е голяма", каза Иванов.