Иван Иванов обеща нов дневен център за деца с увреждания в Шумен

Окт 18, 2015 ШУМЕН Новини Избори 0 1782

Гордея се, че имам лично участие в превръщането на белодробната болница във филиал на Медицинския университет

"Ще направя всичко необходимо, за да бъде създаден втори дневен център за деца с увреждания в Шумен“. Това обеща пред представители на социалната сфера и здравеопазването в града кандидатът за кмет на Шумен от БСП Иван Иванов. След закриването на центъра в бившия „Дом майка и дете“, около 30 болни деца няма къде да се рехабилитират и родителите им са в безизходица. Дневният център на ул. "Раковска", който и сега се грижи за 36 деца и 12 възрастни, не може да ги поеме.

Иванов изрази съжаление, че служебният кабинет на Близнашки е отнел на Шумен отпуснатия 1 милион за довършване на новия старчески дом. Кандидатът за кмет от БСП обаче бе категоричен, че ще направи всичко възможно да върне парите на общината. "След като веднъж съм ги намерил, ще ги намеря пак", каза Иванов.

Пред представителите на социалния и здравния сектор кандидатът на социалистите декларира, че участието му в изборите не е проформа. "Чувам да се говори зад гърба ми, че участвам формално. Участвам в изборите, за да ги спечеля и срещите с хората досега ме окуражават. Целта ми е една - нов управленски мандат за БСП в Шумен, защото нашите резултати са "видими", за разлика от някои намерения", категоричен е той.

Участниците в срещата потвърдиха, че през последните два мандата общината е инвестирала много в Комплексния онкологичен център, в МБАЛ-Шумен за апаратура, в ДКЦ-1, в построяването на дневни центрове от семеен тип, за осигуряването на социален патронаж, кухни за най-бедните, ремонти на ясли и детски градини. Иван Иванов на свой ред ги увери, че шуменци няма да загубят нито една от тези грижи в бъдеще.

"Гордея се, че имам лично участие в превръщането на белодробната болница във филиал на Медицинския университет и в него вече се учат първите 40 акушерки и медицински сестри. Не позволихме да загубим сградата и постижението е огромно, за което благодаря за помощта и на депутатите от другите партии", добави Иванов.

Той заяви, че ще настоява държавата да засили участието си в социалната сфера. "Държавата постепенно се отдръпва от социалните дейности и товари с тях кметовете. Все пак в следващия програмен период има оси, по които общините могат да кандидатстват и ние ще се възползваме. Предлагам и нов тип управление с четири обществени съвета, единият от които ще е точно за социални услуги и здравеопазване. Там ще се чува думата на всички страни в тези сфери", обясни Иван Иванов.

Нов апарат за ядрено-магнитен резонанс в ДКЦ-1, място за долекуване на претърпели инсулт и инфаркт пациенти, училищни здравни кабинети, център за наркозависими деца, още един дневен център за деца с увреждания, ниско заплащане на персонала в старческия дом - това пък бяха част от проблемите, поставени на вниманието на кандидат-кмета от БСП.

Директорката на здравната каза д-р Йорданка Пенкова разясни, че ядрено-магнитният резонанс, който преди 13 г. общината е закупила за ДКЦ-1, вече е морално остарял и пациентите предпочитат апаратите в съседни градове, защото този не предоставя снимка на диск. "Това е важно, за да може образното изследване да се показва при консултации с лекарите", обясни д-р Пенкова. 

Тя посъветва бъдещия кметски екип да помисли да създаде структура за долекуване, каквито в страната има съвсем малко, а хората ги търсят и плащат за тази грижа. "От Шумен пращаме хората в Казанлък или в Попово и те си плащат за това. Нужно е само място, санитари и гледачи. Ако се направи, ще се пълни с хора от целия Североизток, защото услугата е дефицитна навсякъде", увери д-р Пенкова и даде идея структурата да се помещава в свободната сграда на бившия кожен диспансер.