Иван Иванов пред граждани в Шумен: Не ви трябва кмет, който тепърва ще се учи

Окт 18, 2015 ШУМЕН Новини Избори 0 1742

"Иван ще стане кмет, ще го изберем", категорични са хората

Близо два часа хората от квартал "Гривица" и "Боян Българанов" в Шумен питаха, препоръчваха, критикуваха и изискваха от бъдещия кмет Иван Иванов от БСП. "В тези квартали живеем хора, които имаме най-голяма нужда от социална политика и разчитаме на вас", чу се от пълната зала на читалище "Стилиян Чилингиров".

Срещата откри областният председател на БСП и водач на листата съветници Тодор Тодоров. "Пред вас сме с открити чела, не се срамуваме от нищо и няма да обещаем нищо, което не можем да свършим", каза Тодоров и гарантира, че кандидат-съветниците от БСП са най-качественият подбор на тези избори.

"Дошли сме да искаме още доверие за нещо, което през последните 8 г. сме доказали, че можем да правим. Всички тук сме участвали в градежа на Шумен и можем да кажем, че сме отлепили от него етикета "провинциален град". Трябва обаче още работа, за да останат децата ни тук и за да се върнат онези, които го напуснаха", заяви Иван Иванов.

Той обясни, че сегашният кметски екип оставя на следващия каса, пълна с 50 млн. лева реални пари по проекти и не е все едно кой ще ги харчи. "Хората трябва да са наясно кого избират. Питайте кандидатите какво са свършили досега, за да искат да ви управляват. Затова и поканих Любомир Христов на дебат. Чаках го снощи в "ТВ Шумен" - не дойде, скри се зад вожда си. На Шумен не му трябва шофьор без книжка, т.е. кмет, който тепърва ще се учи кое как се прави", заяви Иванов. Той пое ангажимент, че общината няма да изостави нито една от социалните програми, които досега е изпълнявала и хората няма да загубят придобивките си.

Зам.-кметът по строителството Иван Йонков припомни какво е наследил сегашният екип след двата мандата на ГЕРБ. "Казаха, че оставят 4 млн. лв. преходен остатък, но скриха, че имат да плащат 4 млн. лв. на фирмата, която рекултивира сметището и сега от нова година започваме да ги плащаме и тях. По-лошо е обаче, че през 2007 г. те не оставиха нито един проект - нула! Да, ние сега разкопахме града, защото 50 г. не беше копан и защото само за това Европа даваше пари. След две седмици дупките ще бъдат заровени и улиците - асфалтирани. Оставяме обаче и 52 "черешки" под форма на договорени проекти за реконструкция, ремонти и облагородяване на какво ли не, включително за двора на МБАЛ и за летния театър", каза Йонков и припомни, че 8 г. общината не е вдигнала данъците, макар да изплаща облигационен заем. "Не можем обаче да гарантираме при ГЕРБ какво ще стане", усъмни се зам.-кметът.

Той информира, че в момента четирима архитекти проектират парка в Тежкия полк и базирания там старчески дом ще има връзка с него. "Двама инвеститори чакат новия общински съвет, за да предложат на града изгодно публично-частно партньорство за уличното осветление. А за улиците по селата решението е в нов заем за сметка на погасените досега вноски по стария, хората няма да го усетят", разясни инж. Йонков.

"От ГЕРБ сега разправят, че общината била виновна, че ни отнеха парите за пречиствателната станция и за старческия дом. Не е вярно това, вече има и решение на Върховния административен съд, което доказва, че общината е свършила работата си законно, а Близнашки буквално открадна тези пари от шуменци и ако стана кмет, ще си ги търся докрай", заяви Иван Иванов.

"Иван ще стане кмет, ще го изберем. Друго да питам. Прочетох в пенсионерския вестник, че сегашното правителство иска да облага с данък дворовете и градините на хората. Предайте в Народното събрание, че това не е редно", заръча 80-годишната баба Янка от ул. "Червена стена", чиято майка миналия месец стана на 100. "Така е, но има една подробност. Предвидената ставка за този данък е от 0 до едиколко си. Ако аз стана кмет, ставката в Шумен ще бъде нула. От вашите дворове общината няма да забогатее", зарече се Иван Иванов.

В късния следобед при силен интерес премина и срещата му с жители на Добруджанския квартал в читалище "Тодор Петков".