Борислав Гуцанов: 49-то Народно събрание вземаше решения, писани в чужди посолства

05.06.2024

„Няма друга партия, която да не направи опит да се събере с ГЕРБ, които са еманация на задкулисието в България.“ Това заяви кандидатът за народен представител и водач на листите на „БСП за България“ във Варна и Шумен Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

По неговите думи задкулисието се е видяло ясно в 49-ото Народно събрание, което според него е  вземало решения, които не са писани в парламента, а в чужди посолства.

Той даде пример с проекта за ядрена централа в Белене: „Може ли да се вземе решение от управляващото мнозинство да се подари оборудването там, вместо да я построим. И когато България може да завърши този проект за 5 млрд. евро и той да бъде изплатен за 5 години, да започва да се строи 7-и и 8-и блок в Козлодуй за 30 млрд. евро.“

Гуцанов бе категоричен, че в следващия парламент БСП ще направи всичко възможно да да се възроди проекта „Белене“. „И ако се строят 7-и и 8-и блок в Козлодуй, да не са на тези безумни цени. Важно е да имаме евтино и сигурно електричество“, добави кандидатът за народен представител. 

Социалистите искат предоговаряне на Зелената сделка, така че да бъдат защитени националните интереси на България и да не се затварят въглищните централи.

„Може ли Германия и Полша да отварят вече консервирани въглищни централи, а в България да затваряме работещи“, попита риторично Борислав Гуцанов.

По думите му за БСП е от ключово важно значение защитата на социалните интереси на българските граждани.

„След Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София, изборите на 9 юни са избори между мира и войната. БСП сме на страната на мира и затова поискахме на да има мирни преговори, а не да даваме оръжия. Ако искате да живеем в мир и да имаме достойна България в мирна Европа, номерът е 24 в интегралната бюлетина. БСП неслучайно сме на 130 години“, каза в заключение Гуцанов.