Борислав Гуцанов: Спрямо българската енергетика се извършва национално предателство

Буквално подаряваме оборудването си за АЕЦ „Белене“ за жълти стотинки, а се заробваме със заем от 20 милиарда от американска банка за експериментална технология

Ситуацията в българската енергетика е изключително тревожна, особено в последната година, смята водачът на листите на „БСП за България“ във Варна и Шумен – Борислав Гуцанов.

„Със сигурност това, което прави ГЕРБ, г-н Борисов, а малко преди тях – ПП-ДБ, е национално предателство. Само преди два дена Бойко Борисов прави среща с американски конгресмени и пред тях поема ангажимент, че ще продадем руското оборудване за АЕЦ „Белене“, така както е срамното решение на сглобката на предходният парламент. И ще купим ново оборудване от САЩ за 7 и 8 блок за 20 милиарда долара!“, категоричен е Гуцанов. Това пък е било договорено при визитата на енергийния министър в Америка пред дни, припомня още той.

„Как ви се струва – това не е ли национално предателство? Нещо, което България го има, на практика ще бъде подарено за по-малко от 600 милиона евро. А ще купим нещо, което е 20 милиарда и го няма никъде по света. Или не, ако трябва да бъдем точни – една единствена централа, дори един единствен блок работят по тази американска технология. А г-н Борисов е готов да загроби България с 20 милиарда заеми от американска банка!“, казва водачът на варненската и шуменска листи. Според него цената за всичко това ще бъде платена от всеки български гражданин, от всяко семейство, от икономиката ни.

„Че наколенките си сложи г-н Борисов е ясно. Но – че много преди него от ПП-ДБ направиха същото движение, е също ясно. Те бяха инициаторите и подписаха заедно с Борисов влизането на тази срамна история в Народното събрание. Срамна за България, че ще продадем оборудване, готово за работа и България да печели пари. Ние да плащаме по-евтин ток, семействата, икономиката. Срещу това да се харесаме на поредните ни „господари“, този път – американците“, допълва Гуцанов.

И допълва, че в следващия парламент БСП отново ще се противопостави на поставянето на вятърни „перки“ в морето.

„Ние един път се противопоставихме и слава богу – успешно. Искам да благодаря на всички, които излязоха на протестите. На рибарите, на хотелиерите, на варненските граждани, за да защитим морето, да защитим екологията, рибарството, туризма в България. Защото има над 300 000 души, заети с черноморския туризъм. Какво щяха да правят те? Щяха ли да имат работни места или за да се харесат, този път – на англичаните, другите им господари, те бяха готови да жертват една огромна част от българската икономика. Ако е необходимо отново ще излезем на улицата, ще направим протести, живи вериги, всичко, за да защитим Черноморието, Варна, курортите, рибарството, да защитим страната си от тези предателства, на които сме свидетели през последната повече от една година, казва още Гуцанов.