Борислав Гуцанов: БСП е единствената алтернатива на безумното управление на сглобката

21.05.2024 г.

„От „БСП за България“ поискахме министър-председателят да коментира какво се случва с цената на тока, ще бъде ли увеличена и защо АЕЦ „Козлодуй“ е поискал с 30% по-висока цена. Това е проблем, който вълнува всяко едно българско семейство.“ Това заяви Борислав Гуцанов, народен представител от „БСП за България“ и водач на листите във Варна и Шумен за парламентарните избори, пред Евроком. 

Той уточни, че на социалистите това изслушване им е било отказано, тъй като ГЕРБ и ПП-ДБ нямат полза от този дебат, защото този проблем е резултат именно от решенията на „сглобката“ в енергетиката. 

„Първо, в момента се зарежда новото американско гориво на „Уестингхаус“ в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, което е доста сериозен експеримент. И това автоматично вдига цената. Второ, в 6-ти блок има проблем с парогенератора, включително има изпратено писмо от АЕЦ „Козлодуй“ до Руската федерация да се произведе нов парогенератор. Забележете, в същото време министърът на енергетиката на Украйна е в Белене, за да вземе нашето българско оборудване там, което може да бъде използвано в Козлодуй“, обясни генезиса на казуса Гуцанов. 

Кандидатът за народен представител в 50-ото Народно събрание посочи, че завършването на АМ „Хемус“ е ключово важно и за Шумен, и за Варна.

„Къде изчезнаха 4 млрд. лв. по инхаус закона? За тези пари магистралата отдавна трябваше да бъде построена.  За това не се говори през последната година и половина, защото ПП-ДБ „брилянтно“ изпраха ГЕРБ и Бойко Борисов“, обърна внимание социалистът и изрази надежда прокуратурата да си свърши работата по случая. 

Борислав Гуцанов коментира, че за Шумен е изключително важно да се изгради водопроводът от Дунав, който вече повече от 30 години не се завършва в отсечката Разград-Шумен. Заедно с този важен приоритет за жителите и за земеделието в областта, приоритет на Гуцанов е завършването на търговския център в град Шумен. 

„БСП защитихме българския туризъм и рибарството, като докарахме докрай битката да не се случат ветрогенераторите в морето край Варна.  Искам да благодаря на рибарите и на хотелиерите, които се включиха в нашия протест и успяхме да спрем поредното предателство на ПП-ДБ. Да не говорим, че тези ветрогенератори не носят и никаква полза за икономиката, защото енергията от тях е по-скъпа“,  каза още социалистът. 

Борислав Гуцанов бе категоричен, че за БСП основна ценност и мирът.

„Преди 1 година коментирах, че ще има сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ под натиск на чужди посолства заради войната в Украйна – тогава никой не вярваше. Сега предупреждаваме – изборът на 9 юни е между мира и война. Надявам се българите да осъзнаваме пред какво сме изправени. Ние нямаме интерес да бъдем въвличани в този конфликт. Напротив – ние трябва да сме инициатори на мирни преговори“, коментира още той.  

По думите му БСП е единствената алтернатива на „безумното управление на сглобката“.

„Ако искаме България да се развива по един нормален път, да има достойнство, да има мир, младото поколение да се чувства сигурно в страната ни, а пенсионерите да знаят, че имат спокойствие, подкрепете „БСП за България“ с номер 24 в бюлетината“, заключи Борислав Гуцанов.