Гуцанов в Шумен: Какво направи Денков за града, който го избра?

11.05.2024

„Днес е празник, но и ден за гордост, защото преди повече от 200 г. именно оттук - с прославата на светите братя Кирил и Методий, започва българският ренесанс и Шумен е център на духовността през всичките тези години”.С тези думи водачът на листата на „БСП за България” в Шумен Борислав Гуцанов честити празниа на града. Той беше гост на групата общински съветници от БСП и на кмета проф. Христо Христов

"В такъв ден ми се иска да мислим повече за опазването на паметниците и съхранението на историческата памет, а не да я променяме конюнктурно, спрямо дребни проблеми и моментни нагласи, каквото виждаме през последните месеци", каза Гуцанов по повод демонтажа на паметника на Съветската армия в столицата.

"Паметта за историята е врата към миналото, но и врата към бъдещето - двете неща са взаимно свързани. Нека градим без да рушим, но всичко, което се случва през последните месеци у нас, е много повече разграждане, отколкото градеж", посочи водачът на листата на „БСП за България”.

Той изради убедеността си, че Шумен има огромни възможности за развитие на икономиката, особено на историческия туризъм. "Аз съм сигурен, че всички народни пресдтавители и най-вече ние от БСП, ще направим всичко необходимо, за да се доизгради Шумен. Не е нормално двете първи столици Плиска и Преслав да са тук, и да няма нужното направено, дори подходите към Шумен - за да се развива историческият туризъм. Идвам от Варна или от София и всяко влизане ми е изпитание", каза Борислав Гуцанов.

По негови думи не е нормално 4 млрд. лв. за магистрала Хемус да изчезнат през управлението на ГЕРБ, прегърнали се после с ПП-ДБ и с любезното съдействие на ДПС досега да няма отговор на въпроса къде са отишли тези пари.

"Нормално ли е във всяка точка на Северна, Централна и Източна България да страдат от това и да няма наказание. Разбира се, че хората не отиват да гласуват, като виждат, че няма справедливост. А този проблем може да бъде оправен много бързо. Така е и с ВиК-сектора. Не беше ли разградена напоителната система на този регион? Как да има модерно земеделие без напояване? Имаме всички възможности за изграждане на тази система, а не е изградена. Стигнала е до Разград, но не и до Шумен. Колко е от Разград до Шумен? Това не е сериозен проблем спрямо мащабите на държавата и малката инфраструктура. Имахме министър-председател за няколко месеца, който беше народен представител от Шумен. Той какво направи за тези месеци начело на държавата за града, който го излъчи първо в НС, после начело на страната", реагира социалистът.

„Няма богата социална политика, образование, здравеопазване, ако няма икономика. Именно към това ще се стремим да се случва. Това е моят ангажимент като кандидат за народен представител,  на групата съветници от БСП, заедно с кмета Христов, за да остават шуменци в града си", подчерта Борислав Гуцанов.

"Нека в този Общински съвет да загърбим политическите пристрастия, когато става въпрос за просперитета на града, да забравим за личните си отношения, които в много случаи безпредметно спъват прекрасни идеи за развитието на Шумен. Да заложим на практичните решения, полезни за града. Нека преди да кажем "не" на някоя идея, да се опитаме да  постигнем консенсус за решаването й. Ако направим това, сигурна съм, че жителите на Шумен ще го забележат и ще ни благодарят", каза в приветствието си проф. Катя Кайрякова, втора в кандидат-депутатската листа на „БСП за България” и пожела по пътя на обединението Шумен да става все по-красив и модерен, да привлича инвестиции и да запази младите си хора.