Венцислав Венков: И в Шумен, и в селата хората страдат от кошмарния обществен транспорт

Окт 17, 2019 ШУМЕН Новини Избори 0 1623

17.10.2019

„И в Шумен, и в селата хората страдат от кошмарния обществен транспорт, който или изобщо липсва, както в с. Лозево, или е крайно недостатъчен, а автобусите са в плачевно състояние. Това показаха десетките срещи с граждани, които проведохме с екипа ми през последните дни.” Това заяви кандидатът за кмет от  „БСП за България” Венцислав Венков. Той коментира, че шатрата на БСП привлича много граждани, които се оплакват от проблемите на Шумен в разговори с него и кандидатите за общински съветници от левицата. По думите му най-много страдат от лошия транспорт незрящите. „Те се оплакаха, че заради недостъпните за тях градски автобуси, те са буквално затворници в домовете си”, уточни Венков. На среща в Центъра за рехабилитация на хора със зрителни увреждания, Венцислав Венков и кандидатът за съветник Лили Петрова чуха много конкретни примери защо гражданите се чувстват ощетени – заради труднодостъпните за тях автобусни спирки, липсата на сигнализация за хора с увреждания, препълнените малки рейсчета, които понякога дори не спират, защото не могат да качат други пътници.  Хората със зрителни увреждания поискаха от кандидатите на левицата нова транспортна схема в Шумен и нови автобуси, които ще са достъпни за всички граждани. Незрящите се оплакаха и от липсата на достъп до зала „Арена – Шумен”, която за тях се оказала невъзможна за посещения, защото трудно могат да влязат в нея.  Хората със зрителни увреждания нямат и никакви условия за спорт и поискаха от следващия кмет да получат достъп поне до една от спортните зали.

Транспортът се оказа изключително сериозен проблем и за жителите на шуменския квартал Макак, с които по-късно се срещнаха кандидат- кметът Венцислав Венков и кандидати за общински съветници от листата на "БСП за България". В препълнената зала на местното читалище хората от Макак масово недоволстваха срещу недостатъчните и неудобни автобусни линии. До квартала има само 5 автобуса дневно, които са крайно недостатъчни.

В Макак имат огромен проблем и с липсата на канализация. Жителите  питат защо вече 20 години слушат празни обещания за канализация.  „Всички въпроси по канализацията са в ръцете на общинския кмет”, заяви народният представител от БСП Иван Иванов, който също присъства на срещата. Депутатът коментира, че за съжаление досегашният кметски екип не е смятал кварталите и селата за важни обекти. „Канализация може да има, но трябва много сериозна работа с ВиК – Шумен, което за съжаление е докарано до фалит”, посочи Иван Иванов.  В тази връзка бившият зам.-кмет по строителство и кандидат за нов мандат Иван Йонков посочи, че изграждането на канализацията е напълно възможно и ако БСП спечели властта, ще работи за това през следващите години. „Още през декември ще заложим средства в следващия бюджет за проектиране на канализация в кварталите Макак и Мътница и през следващите години ще започне реалното строителство”, каза Иван Йонков.