Иво Христов: От евроизборите зависи дали ще се удължи агонията на правителството

Май 21, 2019 ШУМЕН Новини Избори 0 1559

21.05.2019

"Предизборната кампания започна без особен ентусиазъм, но хората разбраха, че те са ключови за националната политическа ситуация, тъй като от това дали ще победи "БСП за България" зависи дали ще имаме предпоставки за предсрочни парламентарни избори, или ще удължим агонията на това правителство, което де факто е фабрика за скандали - от "Апартаментгейт", през къщи за гости, до къщата в Барселона. И това правителство отдавна не е в състояние да събере реформаторско мнозинство." Това каза пред журналисти в Шумен кандидатът от листата на "БСП за България" Иво Христов. На пресконференцията присъстваха също народният представител Иван Иванов и общинският председател на БСП-Шумен Веселин Пенчев.

Като потвърждение на провала на ГЕРБ Христов допълни, че мониторинговият механизъм над България няма да бъде снет и това е станало ясно днес. "Другите два приоритета бяха влизането в Шенген и в чакалнята на Еврозоната – и те също пропаднаха – няма напредък по никой от тях. Това резюмира европейската политика на сегашното правителство, което и като име, и като заявка се афишира като проевропейско, но се провали във всички свои начинания, остана само споменът как европредседателство бе употребено за нуждите на политическия пиар, остават прегръдките с европейските лидери и това, което медиите градиха като образ на Борисов като някакъв карикатурен балкански Бисмарк, от който образ не остана нищо, разбира се", каза още Иво Христов. Той добави, че според него Борисов се изживява като монарх и това ясно личи от начина на разпределянето на парите от така наречения бюджетен излишък с постановления на Министерски съвет, което си е "отработен механизъм за измама".

За работата на парламента той каза: "Парламентът е на дъното на своето доверие, той практически не функционира, той се занимава с кворума си“. Смесването на европейските и национални теми на тези избори Христов определи като нормално. "Във Франция социалните протести са център на кампанията, макар те да не са европейска тема. В Германия ръстът на национализма и крайната десница също са основна тема, която е колкото европейска, толкова и национална. В този смисъл- вече трудно може да се разграничават общоевропейските теми от националните. Ние сме една общност и част от един пъзел, в който всеки има своето място и всеки влияе на общия климат", заяви още кандидатът на левицата.

Като свои приоритети в работата си като евродепутат Христов подчерта, че ще се придържа към основните политиките, заложени в програмата на "БСП за България". "Като всеки принадлежащ на левицата човек съм привързан към социалните теми - единната европейска минимална пенсия, единната европейска минимална заплата са част от Визия за Европа", каза той.

Народният представител Иван Иванов също определи предизборната кампания като ярко белязана от вътрешнополитическите въпроси. "Връх вземат проблематики, които занимават българския граждани в ежедневието му, а не толкова какво е бъдещето на ЕС, защото за съжаление, за тези 12 години, в които ние сме член на ЕС, българският данъкоплатец не усети нито по джоба си, нито при отварянето на хладилника, че е станал граждани на Европа. За съжаление последните месеци ни залива информация как благините от Европа биват ограбвани по най-брутален начин и те отиват в джобовете на малцина", заяви Иванов. Той изказа увереност, че изборите в крайна сметка ще завършат с победа на БСП. "Ние не се съмняваме, днес бяхме на срещи във Върбица и Смядово и аз им казах на тези хора в следващите дни да вървят с високо вдигнати глави, като победители, защото те ще бъдат такива", добави народният представител.

Общинският лидер на БСП Веселин Пенчев подчерта важността на евроизборите, тъй като именно загубата на ГЕРБ ще отнеме моралното право на партията на Борисов да управлява страната. "Позволявам си да се обърна към гражданите на нашата община- да не считат, че тези избори са предрешени, да гласуват, защото ако БСП е първа политическа сила, нашата партия ще има още по-голямо основание да иска предсрочно прекратяване на мандата на правителство", каза Пенчев.