Иван ИВАНОВ: Искаме да превърнем Шуменска област в място, където хората идват, а не си тръгват

Интервюто е публикувано във в. \"Шуменска заря\" на 13.03.2017 г.

Иван Иванов е роден на 13 август 1975 г. в Шумен. Възпитаник е на Езиковата гимназия. През 1999 г. се дипломира в СУ "Св. Климент Охридски" със специалност Средновековна българска история. Завършва с отличие задочно право във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. През 2015 г. защитава докторантура по Нова българска история в Шуменския университет. Вече 6 го. работи като юрисконсулт. Бил е два мандата общински съветник и председател на групата съветници на БСП в родния си град. Преминал е през Академията по политически науки във Фрайбург, Германия. Народен представител от БСП в 42-о и 43-о НС. Говори свободно три езика - английски, немски и руски. Женен, има двама синове. "Нашата цел е да превърнем страната в желано място за живот на днешните и бъдещите поколения българи. А област Шумен да стане регион, в който хората да идват и остават, а не да си тръгват", казва Иван Иванов.

- Г-н Иванов, изкарахте два непълни депутатски мандата в Народното събрание. Какви са мотивите ви отново да се кандидатирате за народен представител от Коалиция "БСП за България"?

- Най-голямата ми амбиция да се кандидатирам за още един депутатски мандат в Народното събрание е свързана с нерешените проблеми на област Шумен. Защото човек се чувства удовлетворен от своята работа, единствено и само когато хората около него са доволни. В момента е видно как расте недоволството у шуменци.

Какво имам предвид? Най-важният проблем, който предстои да бъде решен, макар че ние бяхме започнали активна дейност по неговото решаване, е чистата вода на Шумен. Това е един казус, който не търпи отлагане. Ние, кандидатите от листата на "БСП за България", имаме ясна представа какво трябва да се направи, за да имат шуменци чиста вода на поносима цена. Знаем, че подобни финансови средства не може да бъдат акумулирани от европейските фондове, колкото и да се опитваха да ни заблудят управляващите преди 2 г. За шуменци това бяха загубени години в нищоправене. Надявам се от "БСП за България" - Шумен да имаме поне два депутатски мандата. Най-неотложна задача ще бъде да се преборим с институциите и да убедим управляващата партия, която надявам се ние ще представляваме, че Шумен заслужава добро настояще и хубаво бъдеще, разбира се и чиста вода. Необходимите средства за изграждането на пречиствателна станция за питейни води, за подмяната на магистралния водопровод от язовир "Тича" и смяната на 10-те помпени станции в Шумен трябва да бъдат осигурени от държавата, както вече бе направено през 2014 г. Пари от държавния бюджет е единственият вариант за осъществяването на проекта, няма откъде другаде да дойдат. Заедно с това ще наблюдаваме внимателно и самия инвестиционен процес по оперативна програма Околна среда, по която шуменското ВиК е бенефициент.

- Каква е позицията ви за повишаването на цената на водата в Шумен, каквото предложение вече са направили от ВиК в КЕВР?

- Предлага се една цена, която не е доказана и не е обоснована. Няма начин подобно нещо да се случи, пък и КЕВР едва ли ще допусне такова издевателство върху шуменци. След като сме дали заявка да управляваме страната през следващия мандат, ние ще използваме всички властови механизми, за да не поскъпне питейната вода в Шумен. Цената трябва да се запази такава, каквато я плащаме в момента.

- Какви други проблеми си поставяте за цел да решите като народен представител от Шумен?

- Ние трябва да коригираме още една несправедливост. Това е отнемането на средствата за довършването на Дома за стари хора в Шумен. Пари ще бъдат осигурени както за доизграждането на новия обект, така и за ремонта на сега съществуващата сграда, която трябва да придобие приятен за обитаване вид. Това се отнася и до всички старчески домове на територията на областта.

Друга важна тема е здравеопазването. За две години управление на ГЕРБ здравеопазването в област Шумен бе доведено почти до колапс. Свидетели сме на невиждани досега протести в сферата на здравеопазването на територията на региона. Бившият министър Петър Москов със своята "реформа" не се посвени да закрие лечебни заведения в областта. Става дума за закритата болница в Нови пазар и болницата във Велики Преслав, която също бе готвена за закриване. Очевидно управленският подход на нашите опоненти в краткия им 2-годишен мандат не беше в правилната посока и доведе до куп сътресения в областта. Нашата цел ще бъде секторът да се стабилизира, като държавата направи нужните инвестиции, както и да бъде изграден Центърът за спешна медицинска помощ, замислен още в 42-ото Народно събрание. На всички трябва да стане пределно ясно, че трябва да бъдат подобрени условията за труд на нашите медици и да се запази личният състав на МБАЛ. Само така пациентите ще получават качествени медицински грижи, което е тяхно право и е записано в Конституцията.

Наша задача ще бъде да издигнем на висота и висшето образование на територията на област Шумен. Тук имаме три висши учебни заведения, към които всеки народен представител трябва да има личен ангажимент, за да бъдат вузовете конкуретноспособни в своята среда и да обучават качествени кадри, необходими за развитието на област Шумен.

Много важен елемент е и възстановяването на общинските спортни имоти, за което новата общинска администрация в Шумен за година и половина не направи нищо. Веднага ще отбележа, че новата спортна зала "Арена Шумен", която се строи на терена на бившия Пети полк и струва милиони левове, не може да замени спортните зали "Плиска" и "Младост", в които ежедневно децата ни тренират. Базите обаче са стари и не се поддържат. Опасявам се дори, че нехайството на общинската управа може да доведе до нещастен случай.

- Вие сте водачът на листа, който е най-подготвен по шуменските теми. Винаги предлагате и решения на проблемите. Кого считате за основен опонент в тази кампания?

- Човек се учи, докато е жив. Никой не е подготвен 100-процентово по дадена тема или за дадена житейска ситуация. Опитът и рутината, които съм получил през своята политическа кариера обаче ми дават основание да твърдя, че имам ясна визия за решаването на проблемите в област Шумен. По тази причина съм поканил на пряк дебат основния ми опонент - водача на листата на ГЕРБ д-р Румен Генов. Все още нямам отговор. Надявам се обаче този дебат да бъде осъществен, за да преценят шуменци кой какви решения предлага за Шумен и региона.

- Имате прекрасно семейство. Намирате ли време за хората, които обичате?

- Разбира се, че намирам време за съпругата ми Свилена и синовете ни Валентин и Петър. Обичаме да ходим в планината и на море. Семейството ми винаги е било на първо място. Те ме разбират и подкрепят.

Иска ми се да се обърна към всички мои приятели и съграждани и да им кажа, че имаме сили и можем заедно да променим страната и живота си. Заедно да вървим по пътя към друга, по-различна България. Имаме силата и волята да превърнем страната в желано място за живот на днешните и бъдещите поколения българи. А област Шумен да стане регион, където хората да идват, а не да си тръгват.