По сигнал на БСП пресякоха купуване на гласове в Царев брод

Окт 23, 2015 ШУМЕН Новини Избори 0 1698

Купувач на гласове за изборите в неделя е бил арестуван в четвъртък вечер в шуменското село Царев брод

Купувач на гласове за изборите в неделя е бил арестуван в четвъртък вечер в шуменското село Царев брод. Полицията се е задействала по сигнал, подаден в сряда от настоящия кмет на селото и кандидат за 6-ти мандат Стефан Живков.

От Апелативната прокуратура във Варна потвърдиха официално, че Шуменската районна прокуратура е започнала бързо производство срещу Денис Ахмед от Царев брод, който "дал на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция".

Дотук полицията е изяснила, че 22-годишният Денис Б. Ахмед е платил по 20 лева на трима души от селото, за да гласуват за определен кандидат-кмет. Днес наблюдаващият делото прокурор ще задържи Денис Ахмед за 72 часа в ареста, съобщават още от АП-Варна и добавят, че разследването продължава. Образуваното производство е по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс и предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

По неофициална информация при обиски са намерени списъци с имена на хора от селото и платени суми. Неколцина от посочените в списъка са признали, че са взели по 20 лева, за да гласуват за определен кандидат и партия.

На пресконференция днес кандидат-кметът Стефан Живков сподели, че е научил за полицейската акция тази сутрин, когато излязъл до центъра. "Не съм видял, но хората разказаха, че снощи е имало много полицейски коли и бус, арестуван е един човек, разпитвани са свидетели. Моята информация беше, че са плащали по 50 лева, но може цената вече да е паднала. Имам информация в полза на кой кандидат и за коя партия са били "стимулирани" с пари моите съселяни, но не бива аз да казвам това. Подозирам и кой е спонсорът на тази търговия - има един човек, който не е от селото, но работи в него и който отдавна не иска аз да съм кмет, защото знам прекалено много за него", коментира Стефан Живков.

"От зората на демокрацията ни такова нещо в Царев брод се случва за първи път. Притеснително е, защото в нашето село няма ромски контингент, който обикновено се поддава на купуване", каза още той.

"Аз и БСП, която ме подкрепя, категорично осъждаме това грозно явление. Като народен представител лично съм работил по промените в Закона за гражданската регистрация, за да спрат поне злоупотребите с регистрациите. Знаете, че в Шуменско също се намериха записани из разни плевни и празни дворове. Призовавам полицията да работи строго по тези сигнали. Очаквам и по-големи изстъпления. Имаме информация, че купуване на гласове върви също в селата Ивански и Салманово и щом съберем достатъчно конкретни данни, ще сезираме полицията", коментира случая кандидатът за кмет на Шумен от БСП Иван Иванов.

В последния ден от кампанията той обобщи, че цял месец БСП не си е позволила да наруши добрия тон за агитация. "Не даваме ухо и на появлите се информации в едни варненски сайтове по адрес на наш опонент. Днес обаче един мой билборд беше нарязан на парчета... Очевидно кампания се води и по други начини - с натиск, със събрания на забранени от закона места, като в училище "Трайко Симеонов" например, което дори беше отразено в медиите. Надявам се просветният инспекторат да се сезира и да вземе поне административни мерки", каза Иван Иванов.