Иван Иванов към учители от Шумен: Няма да допуснем съкращаване на училища в селата

Окт 20, 2015 ШУМЕН Новини Избори 0 1602

Важно е в днешно време да се засили патриотичното образование в училище и да се развиват извънучилищните звена за таланти и способности

"Заявката, която четем в програмата на ГЕРБ, е за съкращаване на дофинансирането на маломерни паралелки, което означава закриване на училища в села като Царев брод, Мадара, Дибич, Градище. Няма да допуснем това", заяви кандидатът за кмет на социалистите в Шумен Иван Иванов. Според него е много важно в днешно време да се засили патриотичното образование в училище и да се развиват извънучилищните звена за таланти и способности, което е залегнало в управленската му програма наред с проектите за подобряване на сградния фонд и оборудването.

 „Осем години община Шумен беше приятел на училищата и детските градини“, заявиха учители и преподаватели на среща с кандидата за кмет от БСП Иван Иванов, със зам.-кмета Живка Тонева и ректора на университета проф. Маргарита Георгиева. "Нашето отношение към вас през тези години беше грижа и няма причина тя да не продължи и занапред", каза Живка Тонева.

Тя информира, че общината дава заетост на над 1500 човека в сферата на образованието и около 500 в културата. "Както и да го погледнеш, това е индустрия. Казвам го да се знае, защото в тази кампания се говори повече за бизнес", каза Живка Тонева. Тя информира, че в община Шумен има училища с по 68-70 деца и че общината дава пари за тях, за да не затворят, за да не останат учители без работа и за не се мъчат децата с пътуване всеки ден. За да не затворят детските градини, тази година са приети 73 деца до 3 г., за които държавата няма да даде нито лев, но общината ще им отдели 200 хил. лв.

„Всеки ден 10-те училищни буса навъртат по 1550 км, за да се превозват учениците до средищните и градските училища. Държавата плаща пътя до най-близкото училище, останалото е наша грижа", уточни Тонева.

Тя посъветва директорите на детски градини да не бързат да искат делегирани бюджети, защото много скоро ще се сблъскат с проблемите на обществените поръчки и обжалванията на недоволни фирми. По нейни наблюдения в други градове, заплатите на персонала в детските заведения с делегирани бюджети не са по-големи от шуменските. "И все пак, ако всички вие пожелаете, можем да въведем делегирани бюджети още от 1 януари или пък да пробваме с пилотни градини", заяви Живка Тонева.

"Защо Иван? Защото е млад и образован и защото има зад гърба си опитни съветници", категорична беше проф. Маргарита Георгиева. Тя посочи, че шуменската община е единствената, която плаща за квалификациите на учителите си вместо тях. Проф. Георгиева информира, че в университета работят 595 човека, а студентите са близо 7 500. "Представете си какъв би бил Шумен без тези млади хора", каза проф. Георгиева, която е на 6 място в листата с общински съветници. Иван Иванов обеща общината да е посредник между бизнеса и образованието, когато се решава от какви кадри има нужда икономиката.

Директорите на детски градини помолиха Иван Иванов да поеме ангажимент към модернизирането на дворните пространства, които, за разлика от сградите, изостават, и с оборудването на детските заведения с по-нова компютърна техника за обучение на децата. "Ако ще я ползват учителите, а не децата - имате я", заяви Иван Иванов.

Председателят на БСП Тодор Тодоров, който води листата със съветници, отбеляза, че дузина и половина от хората в нея са педагози. "Ще бъдете в дилема при преференциите. Само да знаете, че първо е квадратчето с №8, а в кръгчетата избирайте от 1 до 41", заръча Тодоров.