Гуцанов: Само БСП може да спре задкулисието и паралелната държава

Трябва да опазим мира – БСП няма да допуснем България да бъде въвлечена във военен конфликт, посочи в дебат по bTV водачът на „БСП за България” във Варна и Шумен

Ключово важно е да опазим мира е не допуснем България да бъде въвлечена във военен конфликт, призова по време на дебат в  ючово важно е да не се повтори още една порция от същото, което гледахме през последните месеци. Защото това, което се случваше беше равносилно, в много от случаите, на национално предателство”.

Това заяви Борислав Гуцанов, водач на „БСП за България” във Варна и Шумен в предизборния дебатор, организиран от bTV в предаването „Тази сутрин”.

И се аргументира: „Може ли ние да подаряваме оборудването за „Белене“, когато можеше тази атомна централа да започне да работи и то само срещу 5 милиарда евро? И тези пари да се върнат в рамките на около четири години. Два пъти се подписва договор, от който губим дори национален суверенитет. Срещу 30 милиарда за строежа на една централа в АЕЦ „Козлодуй” технология, която използват само в една държава в света. Чужда държава определя кой и как да строи включително и фирмите, които да бъдат там. Това не е ли национално предателство?”, категоричен беше варненският водач на социалистите.

„ГЕРБ и ПП-ДБ, с любезното съдействие на ДПС управляваха заедно – интересно защо сега си разменят тези взаимни обвинения в дебата”, реагира социалистът в хода на дебата.

„БСП сме единствената партия, която последователно се бори срещу паралелната или дълбоката държава. И затова – благодаря на колегите, че подкрепиха БСП за комисията „Боташ”, която разследва скандалния договор, сключен от служебното правителство на Радев. Това е ясен знак как трябва да се борим с корупцията. Трябва да се направи подобна комисия и за самолетите Ф-16 - как са купени, защо още ги няма в България и защо са на такава цена. И да се види там има ли корупция”, посочи Борислав Гуцанов.

По думите му, ако я няма тази корупция, и доходите ще бъдат по-високи: „Именно управляващата през последните 10 месеца сглобка прекрати договорите за доставка на евтина газ, в момента взимаме в пъти-по-скъпа. България загуби 1. 4 милиарда за една година”, подчерта водачът на „БСП за България” във Варна и Шумен.

„Промените в Конституцията са едно от най-големите безобразия, извършвани в съвременната история на България. БСП от първия ден сме категорично против тези промени. Предупреждавахме. Направихме дискусия с депутати от Великото народно събрание, участвали в направата на Конституцията, експерти, преподаватели, юристи. Не чухме нито едно положително становище”, заяви Борислав Гуцанов в отговор на въпрос на Станислав Балабанов, ИТН, като подчерта, че БСП винаги са били коректни в отношенията си с останалите партии от опозицията.

Гуцанов срещу Екатерина Захариева: „Двоумя се между това да ви питам, като бивш министър, как сме влезли в Шенген по-въздушно капков път с тези 3 процента? Но там е ясно – България и българските граждани не спечелиха нищо. Така че, ще ви попитам: Как гласувахте със широко затворени очи за строителството за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй” за 30 милиарда по една технология, която я има на едно-единствено място в света? България в експериментална площадка ли я превръщате?”, попита социалистът. И веднага върна реплика след отговора представителят на ГЕРБ:

„Радвам се, че казаното остава, защото това е най-голямата черна дупка за източване на пари и вие от ГЕРБ като политическа партия трябва да носите отговорност за това”.

„БСП се борим повече от 10 години с модела „ГЕРБ”. Нагледахме се и на „управлението” на сглобката. И аз силно се надявам хората да се събудят. За да не получим още от същото”, заяви на финала на дебата водачът на „БСП за България” във Варна и Шумен и призова:

„Да сразим демографската катастрофа с всички социални пакети, които БСП предлага и отстоява! Да се изправим срещу корупцията и да върнем диалога в политиката. Да опазим мира и да не допуснем по-нататъшното въвличане на България във военен конфликт! Само БСП може да гарантира това. Номерът е 24”.