Земеделският министър от Шумен: БСП ще гарантира повече субсидии за земеделските производители

До средата на февруари цената на дървата ще се върне от тази за август 2021 г.

Министърът на земеделието Иван Иванов проведе среща с членовете на Областния съвет на БСП в Шумен, на която присъстваха депутатът от Шумен Иван Ганчев, членът на Изпълнителното бюро на БСП Александър Горчев, членът на Националния съвет на левицата Лили Петрова и областният координатор Николай Николов.

„Тази година Министерство на земеделието, храните и водите е с възможно най-голям бюджет за земеделските стопанства“, заяви земеделският министър пред присъстващите като уточни, че предвидените допълнителни средства спрямо 2021 г. са в размер на 10 млн. лв. Средствата са разпределени в следните направления: 3 млн. лв. за доставка на  противоградови ракети за провеждане на активния сезон за противоградова защита през 2022 г., 5,3 млн. лв. за осъществяване на обществената  услуга за защита от вредното въздействие на водите. С допълнително предоставените средства общият финансов ресурс за защита от вредното въздействие на водите става 29,3 млн. лв.

Министър Иванов акцентира, че цените на дървесината ще се върнат към тези от месец август миналата година, което ще стане до средата на февруари.

„В бюджетната рамка за 2022 г. на Държавен фонд “Земеделие“ са предвидени  допълнителни 150 млн. лв., като общият финансов ресурс за подпомагане става  450,350 млн. лв.“, каза още той като допълни, че предстоят срещи с ръководителите на горските стопанства.

По време на срещата Иван Ганчев определи като приоритет за БСП борбата с монополите. „Започнахме с дейността на мобилните оператори и колекторските фирми. Мобилните оператори искаха да вдигнат цените двойно – със задна дата за 2020 и 2021 г. Този опит беше осуетен. До края на февруари ще бъде внесен в парламента закон за колекторските фирми“, заяви той, като обясни, че целта е да са ограничи тормозът върху хората от своеволията на колекторските фирми.

Пред присъстващите депутатът определи бюджета за 2022 година като най-социалният бюджет в последните 30 години. По думите му 20 млрд. са определени за социална политика и даде за пример преизчислението на пенсиите, безплатните детски градини и увеличението на минимална работна заплата.

Всички присъстващи изразиха задоволство от вниманието и идеята за провеждане на подобен род срещи. Обсъди се идеята да се провеждат месечни срещи с членовете на партията от Шумен.