Иван Иванов: Време е за спешни действия!

Окт 26, 2021 ШУМЕН Новини Избори 0 795

26.10.2021 г.

„Време е за спешни действия! Трябва да спрем с приказките и да предложим бързи и адекватни мерки, иначе ковид кризата и енергийната криза ще направят зимата кошмарна!“. Това заяви водачът на листата на БСП за България Иван Иванов по повод общественото напрежение заради поскъпването на енергоносителите и на основните храни, както и недоволството заради бързото въвеждане на зелените сертификати. 
Левицата вече е готова с конкретни мерки, които могат да се случат веднага, за да се стабилизира държавата, подчерта Иван Иванов. Още при откриването на кампанията той предупреди, че всички партии трябва да влязат в новия парламент с готов план за действие, защото няма време за губене.
В здравеопазването има мерки, които трябва да се вземат на момента, каза водачът на червената бюлетина и посочи конкретно решение - наличието на антитела да се признава за получаване на „зелен сертификат“. Това може да се направи сега и веднага, и ще даде възможност на хиляди българи да се движат свободно, категоричен е Иван Иванов. Друга спешна мярка е да се осигури заплащане на лекарите и медицинските екипи, които в момента са свръхнатоварени.
„Трябваше да има план и предвидимост в Ковид-мерките, защото светкавичното им въвеждане създаде напрежение сред хората. Освен това всяка здравна мярка трябва да бъде обявявана заедно с икономическа и социална мярка“, подчерта Иван Иванов. Според БСП, здравните власти трябваше да имат ясен план за въвеждане на мерките, със срокове и време за тяхното прилагане. „Трябваше да се обяви затваряне на всички училища от конкретна дата, като се даде срок за преминаване на онлайн обучение. В същата заповед трябваше да пише че родителите, които остават да гледат децата си, получават по една средна заплата за това, че са в неплатен отпуск. Затварят се кина, театри, културни мероприятия, също с обявен срок. На тези самоосигуряващи се хора също се изплаща по една заплата. Така се създава спокойствие и сигурност у хората“, посочи Иван Иванов. Според БСП, ако здравната криза продължава да се разраства, именно такива мерки трябва да се въведат от декември.
БСП призовава спешно да се отвори държавния резерв и да се осигурят необходимите неща, които липсват в здравеопазването, като респиратори. Други неотложни мерки са засилване на ролята на личните лекари за наблюдение, лечение и ваксиниране на пациентите, както и ново финансиране на лечебните заведения в труднодостъпните региони. „Трябва да се промени модела на здравеопазване и и общинските болници да се превърнат в защитени структури, защото това ще даде стабилност на хората в регионите, ще даде сигурност на лекарите и предвидимост, че ще има местно здравеопазване и всеки българин ще има достъп до качествени медицински грижи“, коментира Иван Иванов.

Заради кризата с енергоносителите, левицата настоява бързо да се определят групите хора, които се нуждаят от помощ. „В момента над 1 200 000 семейства ползват само дърва за отопление, но заради скъпия ток търсенето на дърва се увеличи и те изчезнаха от пазара. После цените им започнаха да се повишават главоломно, а в същото време камионите с дърва продължават да излизат за Гърция“, обясни Иван Иванов. Според БСП, първото решение в тази ситуация е временното спиране на износа на дърва, за да се помогне на над един милион български домакинства. 
Левицата предлага конкретни спешни мерки срещу енергийната бедност и в подкрепа на българския бизнес: 
- ускоряване на завършването на газовата връзка с Гърция и възобновяване на процедурите за изграждане на нови ядрени мощности
- целева подкрепа за домакинставата с ниски доходи - месечна субсидия от 200 киловата до края на март за семействата, които са затруднени да отопляват домовете си
-схема за отложено плащане на сметките за отопление, така че нито едно семейство да не бъде изключено от мрежата, ако изпадне в невъзможност да си плаща сметките
- намаляване на ДДС от 20 % на 9% върху крайните цени на ток, газ и парно за крайните потребители – фирми и семейства
„Заради цените на газта и тока скочиха и цените на храните. Предлагаме да се отвори държавния резерв и да се пуснат храни на пазара, така ще помогнем на всички българи, които изнемогват от високите тези цени“, заяви Иван Иванов. Той посочи, че в резерва трябва да има олио, захар, мляко, сирене и други стоки, купени на ниските цени. „Ако сега те бъдат пуснати на пазара, това ще успокои цените“, коментира Иванов. 
Той напомни, че и Европа, и светът призовават за намаляване на данъците на горива, на енергоносители, на акцизи, на ДДС. „БСП предлага намаляване на ДДС на 9 % за основните храни – хляб, мляко, месо, яйца и др. И това да стане още сега, от ноември“, каза водачът на червената листа. 
Левицата предлага също да се запазят добавките от 120 лв. към пенсиите и през януари, февруари и март. 
„За нас ключовите думи в тази ситуация са: промяна, но и стабилност, предвидимост и сигурност. Трябва да променяме моделите, но така, че да даваме стабилност и сигурност на хората“, подчерта Иван Иванов.