Иван Иванов: Без БСП няма как да бъде съставено правителство

Окт 16, 2021 ШУМЕН Новини Избори 0 632

Левицата представя своите работещи предложения, които очакват всички български граждани

„Това, което сме артикулирали пред българските граждани по отношение на съдебната реформа, не е претърпяло промяна, това са работещи решения, които всеки един български гражданин очаква. Голяма част от тези наши предложения са изникнали последните 5 години, когато бяхме една-единствена работеща опозиция и алтернатива на управлението на ГЕРБ. Извадихме на показ всички недъзи на това управление, включително  “реформите“, които те направиха в съдебната система.“ Това заяви водачът на листата на БСП в Шумен Иван Иванов в ефира на NovaNews.

В предаването “Офанзива“ той посочи предложенията, които левицата има по отношение на съдебната реформа: „На първо място един прозрачен избор и легитимация на главния прокурор, който очевидно вече е делегитимиран в лицето на Иван Гешев. На второ място е начинът, по който главният прокурор осъществява своята функция на контрол върху подчинените си – те да не бъдат в такава йерархична зависимост и да няма такъв пряк контрол върху действията на всеки един от прокурорите, защото в момента те са пряко зависими от своя началник“, обясни социалистът.

Иванов обърна внимание и на последните доклади от Европейската комисия, които акцентират върху едно и също нещо, а именно проблемът в съдебната система.

„Нашето виждане е и за нова съдебна карта, която да намали тежестта на едни съдилища, да прехвърли дела върху други съдилища и най-вече закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, което очевидно е належащо“, каза още той, като допълни: „Въпросът е да се прояви държавническа мисъл и да се създаде редовен кабинет, за да не изпадне държавата в по-дълбока криза.“

По отношение на двойното гражданство на Кирил Петков, Иван Иванов заяви, че законите трябва да бъдат еднакви за всички и да се спазват от всички: „В момента този казус е даден в Конституционния съд, предстои да излезе той с решение и каквото и да е то, трябва да бъде изпълнено.“

Иван Иванов посочи и реформите, които БСП предлага относно службите за сигурност: „Колкото по-малко опити за вмешателство има в тяхната работа, толкова по-ефикасни ще бъдат. Виждате всякакви опити за политическо инженерство доведоха до редица сътресения и намаляване на качеството на работа на тези служби. Необходимо е да има нужното финансиране, да бъдат оставени на спокойствие, да бъдат деполитизирани и да не бъдат въвличани в различни скандали, които затрудняват работата им“, коментира той.

Относно кадровите промени, които служебното правителство направи в службите за подслушване, социалистът заяви: „Не е особено препоръчително един служебен кабинет, който не е излъчен от мнозинство, да прави подобни промени, защото отговорността е размита. От друга страна може би трябваше да се направят тези смени, защото те бяха забъркали достатъчно скандали поради политизиране.“

Попитан за оценката за Бойко Рашков, социалистът отговори: „Той изпълнява функциите, които са му наложени по Конституция в рамките на неговия мандат като служебен министър. Именно в тази посока той свърши не малко работа по отношение подготовката на едни избори, тоест спирането на купуването на гласове, както и подготовката на страната за посрещане на мигрантската криза“, заяви Иванов.

„Така са разпределени балансите в държавата, че без БСП няма как да се състави правителство. Левицата представя своите работещи предложения, които очакват всички български граждани“, категоричен бе той.

Иван Иванов посочи мерките, които БСП предлага за борбата с корупцията: „Ние сме заложили на един изключително нов закон в тази посока да се създаде. По отношение на законодателството има много какво да се направи. Трябва да бъдат премахнати лобистките закони, с които до голяма степен ГЕРБ узакониха корупцията. Нов начин на функциониране на КПКОНПИ, включително да се стигне до нейното разделение, за да бъде по-ефикасна, както и деполитизиране“, обясни Иванов.