Иван Иванов, БСП: Нужно е да се възстановят правовата държава и конституционният ред

Юни 19, 2021 Новини БСП в медиите 0 1098

Необходимо е отстраняването на политическото влияние върху съдебната система и двойният стандарт в прокуратурата

„Правовата държава и върховенството на закона са поставени пред сериозно изпитание в България. Случващото се в държавата говори за срастване между държавно управление и клиентела, водещо до ущърб на обществения интерес. В последните 12 години, особено 44-то НС, корупцията доби законови измерения - тя не може да се преследва, защото бе облечена в законова форма“. Това мнение изрази водачът на листата на „БСП за България“ Иван Иванов по Дарик радио. Той подчерта, че е необходимо да се възстановят правовата държава и конституционният ред.

На въпрос дали е нужно да се прави ревизия за корупционни схеми назад във времето, Иванов коментира: „Всякаква информация за корупционни процеси трябва да бъде изнасяна пред обществото и компетентните органи трябва да работят по тази тема. Нужен е контрол върху разходването на обществен ресурс.“

„Корупцията разгражда демократичните устои в обществото, затова е необходимо е да влезем в нормално отношение между тези, които предоставят и тези, които разходват обществен ресурс“, смята още Иванов, като подчертава, че не би трябвало да има корупция никъде, нито тя да се степенува по важност.

По темата правосъдие, Иванов открои, че е необходимо отстраняването на политическото влияние върху съдебната система, както и двойният стандарт в прокуратурата, и от друга страна - въвеждане на европейски стандарти за защита правата на гражданите. Той подчерта, че съществува ниско доверие към институцията главен прокурор и припомни, че от левицата продължават да настояват за оставката на Иван Гешев, тъй като „той е станал олицетворение на нищоправенето в тази система“.

Депутатът припомни, че от БСП настояват за закриване на специализираните съд и прокуратура, защото са били използвани за „неудобни хора“.

Иван Иванов обърна внимание, че от БСП настояват за намаляване на административната тежест на бизнеса. Едно от решенията е електронното управление – електронен регистър, който ще намали корупцията, а и тежестта върху фирмите. „Належащо е въвеждането на електронното управление, за което са изхарчени огромни средство, но няма нищо насреща. Това е черна дупка, в която потънаха милиарди – и накрая нищо“, подчерта социалистът.

 „Нужна е спешна промяна в МВР - разработване на стратегия за промяна в министерството и изцяло нов закон за МВР“, подчерта още Иванов.