Венцислав Венков: Фонд „Твоят дом” ще обнови кварталните пространства в Шумен

Окт 16, 2019 ШУМЕН Новини Избори 0 1945

16.10.2019

Кандидатът за кмет на Шумен от „БСП за България” Венцислав Венков представи идеите на левицата за развитие на града пред жителите на квартал „Тракия”: „Навсякъде в Шумен има проблеми с междублоковите пространства, които цяло лято бяха потънали в бурени и треви. БСП възнамерява да създаде специален фонд „Твоят дом“, насочен към малките общности,  да финансира техни проекти за облагородяване на районите около жилищата. Така хората от един блок или от една улица ще могат да кандидатстват с малки проекти за благоустрояване, засаждане на цветя, осветление, асфалтиране на паркинги, изграждане на детски площадки.  С финансовата подкрепа от общината и с доброволен труд от гражданите, само за 2-3 години междублоковите и кварталните пространства могат да бъдат облагородени, убеден е кандидатът на левицата”. БСП предлага да бъдат възстановени и кварталните отговорници, които ще са връзката между местната власт и хората в различните райони на града. И както при всички срещи, разговорите започват и завършват с водата: „Докога ще пием кална вода, докога ще плащаме скъпо за мътилката от чешмите?”, тези въпроси задаваха и хората от квартал Тракия, както навсякъде в Шумен. 

„Ако спечелим изборите, ще спрем проекта в квартал „Тракия”, докато не се изясни статутът на бъдещите жилища и докато не питаме хората от квартала дали са съгласни тук да има такова строителство”, коментира  Венков във връзка с притесненията по повод планираното строителство на общински блокове за социално слаби в квартала.  Неговото обещание беше посрещнато с овации от гражданите, които масово настояват за замразяване на проекта. Венков обясни, че дори самите общински съветници не разбрали за кого всъщност са предназначени новите жилища. „Първоначално се говореше, че в тях ще бъдат настанени млади семейства, лекари, сестри, дефицитни кадри и затова ние одобрихме идеята. После изведнъж се оказа, че не става дума за тях, затова жителите на квартала имат основание да недоволстват“, коментира Венков.

Срещите на Венцислав Венков и на кандидатите на БСП продължават. През последните дни те разговаряха с хората от Овчарово, Белокопитово, Панайот Волов, Друмево, Илия Блъсков, с жители на различни шуменски квартали. С голям интерес кандидатите на левицата бяха посрещнати в с. Струйно. Пред тях Венков коментира, че проблемите на всички шуменски села са еднакви – липса на транспорт, липса на медицински грижи, проблеми с чистотата и с извозването на боклука.  „Ако спечели изборите, ще направим общи събрания във всяко село и ще ви питаме какво искате – дали да върнем старите индивидуални кофи за смет, или да извозваме отпадъците всяка седмица”, обеща Венков, разисквайки с хората болната тема за всички села. В програмата на БСП е предвидено към общинското предприятие по чистота да се назначи по един човек за всяко село, който ще почиства улиците и гробищните паркове, ще коси трева, ще помага през зимата за отваряне на път към домовете на самотните старци.