Александър Симов в с. Венец, област Шумен: „Визия за България“ цели цялостна смяна на досегашния модел, а не решаване на отделен проблем

Дек 04, 2018 ШУМЕН Новини Избори 0 1645

Ако държавата не се намеси в по-малките райони на България, тяхното обезлюдяване ще продължи

„Визия за България“ цели цялостна смяна на досегашния модел, а не просто спорадично решаване на отделен проблем“, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов по време на среща с гражданите на с. Венец и гр. Каолиново, област Шумен. По време на разговорите, в които взеха участие и депутатите Донка Симеонова и Иван Иванов, бяха обсъдени четирите големи теми от „Визията“, които предлагат решения по ключови въпроси за бъдещето на България – доходи, намеса на държавата в развитието на регионите, здравеопазване и решение на демографската криза.

Хората в залата засегнаха въпроси, касаещи българското земеделие и подкрепиха мерките за по-добро развитие на сектора, заложени в проекта „Визия за България“. Гостите питаха още - защо държавата да не може да направи детските градини безплатни, като средство за борба с демографската криза. „Ако държавата не се намеси активно в по-малките райони на България, тяхното обезлюдяване ще продължи“, изразиха безпокойство присъстващите граждани.

Темата за образованието се превърна в лайтмотив на цялата дискусия. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Донка Симеонова коментира нуждата държавата да подпомага училищата в по-малките населени места. Тя засегна и въпроса за заплатите на учителите, които по думите й не са достатъчни за спасяването на престижа на тяхната професия. От своя страна, гражданите подкрепиха предложението в Алтернативния бюджет на БСП – всички деца до четвърти клас да получават помощи в рамките на 250 лв. и настояха за медицинско обслужване в училищата и детските градини.

Николай Цонков в с. Кюлевча: Приоритет във Визията е развитието на българските региони 

В област Шумен бяха проведени срещи и с гражданите на с. Царевброд и с. Мадара, на които присъства депутатът Николай Цонков. „Тук съм, за да проведем откровен разговор за бъдещето на България“. С тези думи Цонков откри дискусията и обясни, че в основата на документа седи изграждането на социална и правова държава, осигуряването на качествено и достъпно образование и здравеопазване, както и сигурност за всички български граждани. „Приоритет във Визията е развитието на българските региони“, каза още народният представител. Гражданите поставиха въпроси, свързани с мотивирането на българските учители и подобряване на условията, в които те работят. Коментирано беше още съдържанието на учебниците, а присъстващите категорично изразиха съгласието си да има по един учебник по всеки предмет.