Жителите на Никола Козлево: Докато няма държава, българите ще изчезват

Дек 04, 2018 ШУМЕН Новини Избори 0 1632

4.12.2018г.

„Липсва каквато и да е адекватна регионална политика. Малките населени места за обречени да загинат. Явно сме в тежест на държавата.” Това казаха жителите на село Никола Козлево, Шуменска област пред зам.-председателя на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев и депутата от левицата Петър Витанов по време на представянето на проекта „Визия за България”. Те бяха категорични, че в момента ГЕРБ са окупирали общината и изразиха убеждение, че най-вероятно ще купят и предстоящите избори. Жителите добавиха, че в момента работа има само в местната община.  Хората от Никола Козлево казаха още, че горите в околността се изсичат а никой не мисли за залесяване. „Докато няма държава, българите ще изчезват. Тя трябва да се намеси в обществените и икономическите отношения, за да се сложи край на този геноцид”, добавиха още жителите на селото. Народните представители запознаха хората с основните политики на Визията.

Хората от Плиска и Каспичан: По-справедливо финансиране на малките населени места 

За по-справедливо финансиране на малките населени места се обявиха хората от гр. Плиска на среща със зам.-председателя на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски и депутата от левицата Таско Ерменков, които представиха проекта „Визия за България”. Жителите поискаха още да бъдат увеличени вдовишките пенсии, които сега са в размер едва на четвърт от пенсията на починалия съпруг, докато в Европа той е наполовина, а достига и до 75%. Двамата народни представители посетиха после гр. Каспичан, където се срещнаха с жителите на града. Те поискаха от левицата повече пари за читалищата, като дори дадоха идея финансирането им да не е на принципа на работещи служители в тях, а на свършена работа. По думите им читалищата трябва да се третират като културни институции. Жителите обясниха, че трябва да бъде преправен законът за народните читалища, за да се избегнат сериозните им финансови затруднения. „Читалищата са онова културно средище, което последно задържа младите хора. Изправени сме пред абсолютна катастрофа. Само след няколко години няма да има и един млад човек тук”, казаха жителите на Каспичан.  Народните представители представиха Визията във всички основни аспекти, но хората поискаха повече подробности за политики в секторите- образование, здравеопазване, бюджет и икономика.

Върбица пред БСП: Да се променят всички закони така, че държавата да се върне. ГЕРБ заличи половин България за 10 години

„Променете всички закони, ако е нужно, но държавата да се върне в живота ни. Трябва да се регулира всичко. България е в пълен разпад. Малките населени места ще изчезнат само до десет години, ако държавата продължава да не се интересува и да стои настрани.” Това заявиха хората от Върбица пред народните представители от ПГ на „БСП за България” Тодор Байчев и ген. Кольо Милев. По думите им, безработицата е толкова голяма, че на много хора им идва да изоставят цялата си покъщнина и да тръгнат към градовете в търсене на хляб и препитание. „Скоро ще има вътрешно преселение в България. Няма нито бизнес, нито производство. Никаква работа. Това управление на ГЕРБ заличи половин България от картата”, обясниха жителите на Върбица. Народните представители представиха пред тях „Визия за България” във всичките й сектори.