Жители на Шумен подкрепиха „Визия за България“ и поискаха развитие на високотехнологични производства

Дек 04, 2018 ШУМЕН Новини Избори 0 1516

Иван Иванов:България има нужда от нова перспектива и „Визия за България“ я дава

Замърсеността на въздуха в Шумен, който днес бе в челото на градовете с най-мръсен въздух в България, липсата на перспектива за младите хора, демографската криза и липсата на инвестиции и работни места бяха сред основните проблеми, поставени от жителите на град Шумен на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов, Иван Ченчев и проф. Анелия Клисарова.  Жителите на Шумен поискаха стратегия и включване на конкретни мерки за стимулирате на образованите семейства, за да остават да работят те у нас и да създават своите семейства тук. Те заявиха, че така икономиката и високо технологичните производства, предложени във Визията ще бъдат по-бързо развити. Хората предложиха в документа да залегне и стимулирането на фирми, които използват високи технологии и екологични материали в своето производство.

Народният представител Иван Иванов заяви, че България има нужда от нова перспектива и „Визия за България“ я дава. „Свидетели сме на постоянни скандали и сблъсъци при управляващите, които нямат идейна и политическа основа, а са провокирани от лични конфликти и желание за власт. С Визията БСП показа, че е алтернативата на това управление.Ние поставяме държавата и държавността на първо място“, категоричен бе Иванов. Той добави, че държавата трябва да е партньор и помощник на българските граждани, защото водим всички негативни класации в ЕС. „Младите семейства, грижата за тях и оставането им у нас- също намират своето място във Визията. Записаните мерки, свързани с тях, вече бяха предложени в Алтернативния бюджет на партията. Предложението ни за прогресивно подоходно облагане също ще помогне за стимулирането не само на младите семейства, но и за развитието на бизнеса“, каза още Иванов. Народният представител каза още,  че тези, които получават повече и не отделят солидарно от своите средства, не е справедливо, защото те стават все по-богати, докато масово българите са бедни.

„БСП иска коренна промяна в системата на здравеопазването. На първо място, болниците не трябва да бъдат търговски дружества, а лечебни заведения. Това ще гарантира, че тяхната функция е да лекуват, а не да търгуват със здраве“, коментира народният представител проф. Анелия Клисарова. Тя добави, че контролът на парите в системата също е изключително важен, защото годишно за здраве се дават 9 млрд. лв., а услугата става все по-некачествена. Тя разясни и предложението на левицата за създаване на здравна карта, за да може да се осигури адекватно здравеопазване на всички български граждани. „След като тя бъде направена, няма да се закриват общински и областни болници, а ще се развиват и модернизират“, каза още народният представител. Клисарова каза още, че БСП не е против частните болници, но е против те да използват публични средства. „Който има възможност да се лекува в тях, може свободно да го прави, но държавните и общински болници трябва да бъдат безплатни за всички български граждани и само те да могат да използват държавни средства“, заяви още народният представител.

 „Област Шумен е на първо място по брой закрити училища в страната. 67 са училищата закрити през последните 10 години“, каза народният представител Иван Ченчев. Той добави, че с предложенията на БСП във Визията, свързани с образованието, закриването на училища ще бъде спряно, защото децата трябва да могат да учат близо до домовете си. „Пари за образование, здравеопазване, социални услуги и развитие на икономиката има, но премиерът ги раздава еднолично.  Затова Министерският съвет трябва да разпределя само 1% от излишъка в бюджета, а парламентът да има достъп до останалите пари, за да бъдат те прозрачно използвани“, каза още Ченчев.