Иван Иванов: Минималната заплата да се обвърже с покачването на средната

Мар 12, 2017 ШУМЕН Новини БСП 0 1321

Бизнесът в Шумен категоричен, че нужен скоростен път - Силистра - Шумен - Лесово

"БСП е лява партия и с плавното въвеждане на прогресивен данък преследва социални цели. Облагането с 20% данък се отнася само лицата с годишен доход над 120 000 лв. България е единствената държава в ЕС без прогресивно облагане, в някои държави данъкът достига 50-60 на сто. Работим и за намаляване на ДДС на 7 % върху детските стоки, което ще облекчи бюджета на младите семейства с деца. Пак за тях е и възстановяването на 50 лв. от месечното подоходно облагане. Предлагаме също минималната заплата да се обвърже с покачването на средната заплата". Това заяви водачът на листата на "БСП за България" за Шумен Иван Иванов на среща с Българската стопанска камара в града. Той сподели и идеята за държавна помощ за стартиращи млади предприемачи до 35 г. с оборот до 150 000 лева, коите ще бъдат освободени от плащане на корпоративен данък, а за останалите корпоративният данък остава 10 на сто. 

Не за първи път БСК-Шумен постави на внимание въпроса за изграждане на пряк 4-лентов скоростен път Силистра - Шумен - Лесово. Според тях, той е много по-евтин от магистрала, а върши перфектна работа за превоз на товари. "Срам ме е, че в Южна България има 4 магистрали, а в Североизточна - нито една! Казано е, че който има път, е богат. И ето, сега от Пловдив ходят емисари по Северозапада и карат местните хора да се преселват при тях", каза председателят на БСК Николай Тончев. Той апелира да не се наливат повече пари в нереформирани системи. 

Кандидат-депутатът инж. Иван Йонков заяви, че на ниво Североизток е готов да работи за максимално бързо довършване на магистрала "Хемус", за която дори няма работен проект и за скоростната връзка Силистра - Шумен - Лесово. Според него на ниво социални въпроси държавата има голям проблем. "През последните 15-20 г. обратно в общините се връщат само 8% от събраните данъци, всичко друго остава за държавата. Този процент поетапно трябва да се вдига и за 4 г. да стане поне 12%, за да имаме някаква социална инфраструктура", каза инж. Йонков. Той заяви, че държавата трябва да бъде заставена да реши проблема с питейната вода от яз. "Тича", от който пият три града - Шумен, В. Преслав и Търговище. "Остарелият водопровод не е общински, той е държавен и държавата трябва да реши въпроса. Това  е 25 км стара амортизирана тръба, която всеки момент може да остави над 100 000 души без вода за неизвестно колко време. Шумен няма алтернатива за водата", отбеляза Йонков.

Ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев изрази  несъгласие със сегашната политика на МОН, която обвързва субсидирането на държавните висши училища с техния рейтинг. "Осем вуза в Северна и Североизточна България  сме смачкани. Втора година от нас се вземат пари и се разпределят сред столичните университети. Не е нормално издръжката на един ученик да е над 1200 лева, а за студент, който ще стане учител - наполовина. В Шумнска област има 3 селскостопански техникума, а ученици няма и за един", даде пример проф. Колев. "За първи път и само нашата партия предвижда в управленската си платформа форма на задължаване на студентите, завършили медицина и стоматология, да работят в България поне половината от времето, за което държавата е платила", подчерта водачът на листата Иван Иванов и допълни: "Необходимо е да се изработи карта за нужните кадри във всеки регион и те да се планират, а не да бълваме хора без перспектива за работа."  

Членовете на БСК изразиха тревога от състоянието на МБАЛ-Шумен. Те алармираха, че се готви разкриване на частна болница за хемодиализа, която ще издърпа пациентите и съответно - парите от скъпите пътеки, които сега взима отделението по хемодиализа на МБАЛ. 

От БСК споделиха, че срещат трудности за наемането на работна ръка от страни, извън ЕС. Според бизнесмените България трябва да даде възможност поне на молдовските и украинските българи да идват да работят у нас при опростен режим.